Kurvmodul 22,5º - Del 4 - Ytbehandling

I denna del kommer jag att ta upp hur jag limmar på lakansväv och målar modulen. Samt första intrycken för hur detta har fungerat.

När jag kände på pappret i honeycomb-materialet är detta inte speciellt tåligt för fett, men däremot som reklamen visar att den tål vatten. Vatten tåligheten kan jag intyga men känner att jag vill ha en bra yta, och funderade på vilken färg jag skall använda. Valet blev eninomhusfärg för att måla möbler med. Utav någon anledning valde jag den nötbruna samt högblank. Båda valen visade sig vara mindre bra, den nötbruna är riktigt ful, samt högblank gör att den inte torkar förrän efter 24 timmar för varje lager färg. Färgen är svår att måla med och man måste lägga på ganska tjockt, kräver lite teknik för att få snyggt. Färgen har väldigt svårt att flyta ut.

Men innan jag började måla, föreslog en släkting att använda tyg för att få en snygg yta. Jag gjorde en provbit och gillade resultatet. Jag tog ett kasserat, eller rättare sagt jag tog ett lakan som började bli rätt slitet, och rev isär detta och tog vävlim och limmade på det sidorna av modulen. Bredden plus 5-10 cm på båda sidor, där jag vek runt kanten och limmade på insidan av modulen samt överkanten på ovansidan. På bilden nedan kan ni se hur det blev efter att ha gjort ett lager grundmålning:

xxxxx

Efter ha limmat fast lakanstyget tog jag och målade den med vanlig grundfärg för möbler och dyligt. Vattenbaserad och relativt riktigt med färg utan att det rinner. Det går åt en hel del färg, lite mer än en halvliter för de båda modulerna. För att klippa rent runt hålen för modulen använde jag en sax, försökte först med en skalpell men fungerade inget vidare. Nedan ser nu hur det ser ut efter klippningen av hålet, rätt prydligt.

Färgen som jag lade på efter att ha lagt på grundfärgen blev RAL 8015 Nötbrun. Denna högblanka färg som jag valt väldigt svår att arbeta med och en vansinnigt ful brun färg. Som en av polarna sa, skitbrun :-) Bilden nedan ser ni resultatet efter en veckas målning, flera lager av färg både grundfärg och täckfärgen. Här syns även beninfästningarna. Jag borde ha satt de symetriskt mot varande, vilket stör mig en del.

 På bilden ovan ser ni även på den bakre modulen mitt på långsidan en fetfläck, som var en grundläggande orsak till de konstruktionsval med lakansväv och måla på detta sättet.

 I nästa del blir det hur jag har lagt på rälsunderlaget och hur jag räknade fram kurvböjen.

Mina modelltåg

Dessa sidor visar alla lok, vagnar och annat som jag har i skala N.
Vilka projekt och recensioner.

Till mina modelltåg >

Mina moduler

Denna sida innehåller beskrivningar av alla mina moduler, hur de är byggda samt vilken status de har för tillfället. För tillfället är Förstingen, två stycken 22,5 graders moduler, två stycken 45 graders moduler samt Rö station med sina tre moduler. Dessa bildar mina hemmabana, som får plats i mina två rum och kök. Öppen planlösning. Modulerna är byggda enligt FREMO standard och skala N.

Till mina moduler>

Bra Länkar

En kort lista till andra länkar där jag är antingen äger eller är webmaster. Håll till godo.

skeppsmodeller.se >

shipmodelling.eu >

e-legitimation.info >

stockholmsskalabat.se >