Kurvmodul 22,5º - Del 3 - Beninfästning och kantlister

Denna del handlar om hur beninfästningarna gjordes samt hur jag hanterade kanterna av modulerna. Kanterna är ganska fula, och man ser honeycomb-materialet.

Benen är 130 cm långa och är fyrkantsrör av aluminium. Ändarna finns et plaststopp som skyddar de vassa kanteran av aluminiumrören. Men mer om detta i en senare del. För att limma ihop så infästningen så gjorde jag enligt denna bilden nedan:

xxxxx

Jag tog ett aluminiumrör och satte gladpack runt det. Tog varje infästning och smetade på med trälim i de två ytor som möts samt i vecken för varje hörn. Sedan för att hålla ihop det en bit målartejp. Försöka klämma ihop de så mycket som möjligt men inte alltför hårt. Bör gå att röra lite trots gladpacken.

Att använda målartejp var ett misstag. När limmet torkat och försökte ta bort tejpen följde en bit av pappret i honecomb-materialte med. Vet inte vilken tejp man kan använda. Efter detta tog jag loss infästningarna när de var torra och limmade fast de med skarven mot själva modulen samt dikt an mot golvet i basplattan. Spände detta med en tving så att den satt medans limmet torkar. Fortfarande är det trälim som jag använder, och detta torkar på runt en 24 timmar.

Det fungerade bra när provade att stoppa in benen i infästningarna, kanske inte på alla en två av benen satt löst. Men innan jag limmade fast hade jag limmat fast ett skydd för kanten till modulerna. Bilden nedan kan ni se en rak modul samt en kurva med kantlisten påsätt.

Kantlisten är en furulist med måtten 1,5 mm x 15 mm som limmas på kanten med rikliga mängder med trälim. Detta ger en bra kant som är stötsäker och fungera bra med att ha mot bord eller motsvarande ytor. Bilden nedan ser ni hur jag provat en kurva med en rak. Där man ser med eller utan kantlist. Kurvmodulen har inga hörn fixade ännu, efter min lilla miss att inte skära rent hörnet innan ihopsättningen.

På bilden ovan ser man också att detta är en tidig M-Play modul som fortfarande har metallbrickorna på insidan, senare moduler har inte dessa.  Ihopsättningen av de båda modulerna är gjorda av modulskruvarna från Möllehem. Rekommenderas starkt, fungerar bra samt är riktigt billiga.

I nästa del berättar jag vad hittade på för att få en snygg möbelyta av sidorna och kanterna till modulerna.

 

Min hemmabana

Jag har plats för ungefär runt 8-10 meter moduler och två av dessa måste vara en 90 graders sväng. Dessa två moduler kommer att hantera denna kurva i lägenheten. Har inte funderat på vilket landskapa jag skall ha på dessa två moduler. Vi får se.

Till min hemmabana>

Mina moduler

Skala N
Temat för dessa moduler är FREMO N-RE och Sverige. För tillfället finns en rak, fyra kurvor och Rö station med sina tre moduler.
En bunt moduler i skala N>

Skala H0N3
Temat för dessa moduler är SRJ och smalspår för H0. Denna sida innehåller beskrivningar av alla mina moduler, hur de är byggda samt vilken status de har för tillfället. 
En samling moduler för Roslagsbanan SRJ>

Bra Länkar

En kort lista till andra länkar där jag är antingen äger eller är webmaster. Håll till godo.

skeppsmodeller.se >

shipmodelling.eu >

e-legitimation.info >

stockholmsskalabat.se >